Posts

Showing posts from 2015

Happy CNY!!

Image
Assalamualaikum w.b.t..
Happy Chinese New Year to my Chinese friends that celebrating it today!!
Untuk yang lain2 tu sure sedang menikmati hari cuti bersama keluarga.
Cuti dari khamis sampai ahad dah tentu ramai yg menggunakan hari cuti yg ada utk balik kampung, pegi holiday, cross-state (mcm cross-country, tp since dlm Malaysia je so kita cross-state jelh)..
Dan yang paling pasti, jalan akan jem seperti yang selalu dijangka.. Jadi, rancang perjalanan anda dengan baik, dgr mcm cliche kan, tp dh memang kne rancang dgn baik, kalau x, menghadap jem la kita berjam2 lama nya.. Time tu lah nanti keluar segala perancangan indah "kalau kita keluar awal, kalau kita xlalu kt sini", dan banyak lagi kalau nye..
Yang penting jgn stress, bukan kita je yang ada dlm kesesakan lalu lintas tu, org lain pun ada sama. Semua pun nak sampai ke tempat yang dituju dlm keadaan selamat. Saya doakan semua selamat pergi dan selamat pulang ke destinasi.


}

Busyness.. Part 2.

Image
Assalamualaikum w.b.t...

Previously, saya ada letakkan gambar-gambar barang yang saya jual. Itu setakat 4 gambar je. Untuk kali ni ada lagi! Sila cuci mata ye semua. Hehe~



Busyness.. Part 1

Image
Assalamualaikum w.b.t..

Semenjak dua menjak ni, agak sibuk dengan anak2, business kecil-kecilan, ke sana ke mari meniaga sikit-sikit, promosi barang jualan di sana sini, sampai terlupa nak update blog.
Anak sulung dah 3 minggu di tadika. Alhamdulillah, depan rumah je. Berhantar, berjemput tiap-tiap hari sambil jalan kaki bawa adik2 dia yg lagi 2 orang ni. Memang cepatlah bersalin nampaknya. Huhu~..
Tentang business kecil-kecilan ni, adalah serba sedikit yang nak dikongsi bersama dengan semua. Apa yang saya jual? Best ke barang dia? Best @ tidak bergantung kepada anda yang membeli dan menggunakannya. Saya jual barang-barang keperluan rumah, kereta, elektronik, permainan kanak-kanak dan juga perfume.





The Simplest Breakfast For All

Image
Assalamualaikum w.b.t..

Gambar-gambar yg saya attach ni merupakan simplest breakfast yg hanya menggunakan 3 barang basic, iaitu roti, cheese dan telur. Ini pun saya share dari Stylish Eve di Facebook. Tapi untuk picture no 2, ada sedikit tambahan. Kalau ada chicken slice bolelah guna, tapi kalau xde pun xpe. Ganti dgn minced chicken or minced beef pun okay.
 Yg best nya bila makan panas2 pastu cheese dia meleleh keluar dr roti tu yg buat orang tgk rasa terliur...huhu~ Yang second ni memang husband saya suka makan, sedap pun sedap, cepat kenyang. Pastu kita boleh letak mustard sos dan cili sos. Perghh.. Memang terangkat~..  Yang last ni memang anak2 saya suka, senang nak pegang dan cepat pulak tu nak siapkan.  Selamat mencuba!

}

Breakfast Muffin.

Image
Assalamualaikum w.b.t..

Hari ni saya nak share resipi ringkas utk buat muffin. Nama dia pun breakfast muffin, simple xamik ms yg lme, dan yg best skali nak letak fresh fruit sama ada blueberry ke, strawberry ke ataupun nak tukar letak choc chip byk2 ke, xkisah. Terpulang pada kreativiti masing-masing. Selamat mencuba!


Breakfast muffin

 1 3/4 cups all-purpose flour
 1/3 cup white sugar
 2 1/2 teaspoons baking powder
 1/2 teaspoon salt
 3/4 cup milk
 1 egg, lightly beaten
 1/3 cup butter, melted
 1 cup fresh blueberries

Directions :
Preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C). Grease muffin cups, or line them with muffin liners.
In a large bowl, whisk together flour, sugar, baking powder, and salt.
Add milk, egg, and butter; mix until ingredients are moistened.
Do not overmix. Stir in fresh fruit.
Spoon batter into prepared muffin cups.
Bake in preheated oven until the tops spring back when lightly touched, 20 to 25 minutes.
Serve warm.


Inilah hasilnya.. Saya letak byk choc chip dlm m…

If I Had To Raise My Child All Over Again

Image
Assalamualaikum w.b.t...

Poem from H.J Cramer
If I Had To Raise My Child All Over Again

If I had my child to raise all over again,
I'll fingerprint more & point the finger less.
I'll do less correcting & more connecting
I'll take off my eyes of my watch & watch with my eyes
I'll care to know less & know to care more
I'll take more hikes & fly more kites
I'll stop playing serious & seriously play
I'll run thru more fields & gaze at more stars
I'll do more hugging & less tugging
I'll be firm less often & affirm
And much more I build self-esteem first & the house later
I teach less about the love of power & more about the power of love, the only real power in the world.



}