Posts

Showing posts from March, 2017

Intro - Kain Vietnam Silk

Assalamualaikum wbt.

Seperti biasa, kita cerita pasal kain lagi.
Kali ni Vietnam Silk.

Vietnam Silk dari Comfy Cosy ada beberapa jenis tau. Yang penting semuanya cantik-cantik. Sekali tengok je macam kena mandrem, rasa nak tatap lama-lama.

Haa, tu belum buat baju lagi tu.

Okay, apa yang bestnya Vietnam Silk ni?

1. Boleh dibasuh menggunakan mesin basuh tau. Tak susah nak jaga.

2. Mudah untuk digosok.

3. Payah nak ronyok. Bahasa minang kata crumple.

4. Kain dua muka. Depan belakang boleh guna buat baju. Ada 2 tone colour gitu.

5. Kainnya sejuk dan selesa. Yang pakai saja yang boleh rasa keselesaan kainnya tu.

6. Kain Vietnam Silk tidak jarang. Tak perlu pakai inner pun.


Kain Vietnam Silk Comfy Cosy memang berkualiti.
Menjadi pilihan pensyarah, doktor, mereka yang bekerja di pejabat dan ramai lagi lah.

Selesa menggayakan Vietnam Silk di mana-mana saja kerana ia mudah dijaga dan pemakai boleh sentiasa nampak kemas dan sopan walau memakainya seharian.


Nantikan gambar-gambar kain Vietnam Si…

Kain Pasang Linen

Image
Assalamualaikum wbt semuanya.
Kali ni kita nak tunjukkan pula kain-kain linen yang ada.
Sebelum tu, kita ambil tahu dulu ciri-ciri linen ni.

Kain linen dari Comfy Cosy :

☘ material lembut dan tekstur sedikit berserat (bergaris)
☘ bidang 56 inci
☘ mudah digosok
☘ motif bunga kecil yang bergetah.


Ciri ciri buat linen sangat sesuai bagi :

1. Ibu hamil
2. Ibu menyusu
3. Orang berlebihan berat badan
4. Kanak-kanak
5. Secara am semua orang boleh pakai.



Plus Point Untuk Kain Linen :

Kain linen tak perlu dibasuh dulu sebelum dijahit. Ia tidak mengecut pun.
Tak seperti kain Cotton yang lain, perlu dibasuh sebelum dijahit.


Sekarang kita tengok kain-kain linen yang ada pula.

 Cantikkan warna merah kain linen ni? Nampak keyakinan tu terserlah bila memakai kain linen berwarna merah ni.
 Warna merah jambu ni memang manis sangat. Yang memakai mesti nampak lebih ayu dan lembut saja. Sukanya warna ni. 

Warna jingga ni sangat ceria warnanya. Memang sesuai untuk mereka yang sentiasa mahukan mood happy dan …

Kain Linen

Image
Assalamualaikum wbt semuanya.

Dah janji nak kongsi tentang kain linen dari post sebelum ni.

Dari founder Comfy Cosy, Dr Safiya Amaran mengenai kain Linen.




Kenali kain #linen.

Inilah corak susunan biasa fibre linen. Ia melintang,  betul betul cross antara satu sama lain.

Permukaan kain juga boleh nampak ketara 4 segi ni (susunan benang linen).

Cuba lihat dalam gambar seperti di atas, nampak tak cross tersebut?

Susunan benang nya - jelas kelihatan.  Itu typical untuk linen.

Untuk kain linen yang kami ambil ni, Nampak tak bunga putih itu timbul di atas susunan benang? Corak tersebut mengukuhkan kedudukan dan susunan benang - benang linen ini.

Susunan fibre yang betul - betul melintang antara satu sama lain buat ia mudah bergerak.

Tetapi susunan inilah yang buat kain ini sangat selesa dipakai.

Susunan fibre ini benarkan udara lalu dengan baik.

Di samping itu ia serap air dengan cepat,  juga kering dengan cepat.

Orang pakai kain linen dalam cuaca panas macam ada effect air cond gitu.

Ci…

Macam Mana Linen Jadi Kain?

Image
Assalamualaikum wbt semuanya.
Terima kasih sebab sudi nak singgah di blog ni.
Kali ni kita nak cerita tentang fabrik linen. Jarang sebenarnya dengar pasal kain pasang linen. Selalu kita dah di suakan dengan fabrik linen yang dah pun jadi baju.
Okay, first of all, apa permulaan linen?
Kat sini kita sediakan gambar lagi untuk anda semua 'get the picture' tentang susur galur linen ni. Haa, dah macam sejarah dah.
Linen mulanya dari flaxseed. Orang diet Atkins taulah pasal flaxseed ni. Memang terkenal dengan khasiatnya yang mengandungi omega-3 & seratnya yang tinggi. Biji flax ni hanya hidup sekali je dalam setahun bila kita tanam dia. Special kan?
Selepas tu dia tumbuh menjadi rerumput flax. Dan seterusnya bolehlah rujuk di gambar yang ada ni. Hihi. 

Kita beritahu secara general saja sudahlah. Nanti pening pula nak baca panjang-panjang.
Okaylah, lepas ni kita sambung lagi pasal kain linen. Perkongsian dari Puan Doktor Safiya Amaran tentang fabrik linen. Tunggu post lepas ni. …

Kain Cantik Comfy Cosy

Assalamualaikum wbt .

Kenapa tiba-tiba ada nama "Kain Cantik Comfy Cosy" ni?

Sebab saya agen Comfy Cosy yang jual kain pasang cantik-cantik tu.

AID130 -- ni agent ID saya.

Jadi saya merupakan 'Trusted Seller' anda. InsyaAllah. Jangan risau ye .

Segala gambar & info tentang kain pasang yang ada akan di'bentangkan' di sini.

Yeayy!

Jom mula!