Posts

Showing posts from 2014

Rumah Lelong!

Image
Assalamualaikum w.b.t..

Saya ada terbaca 1 blog ni, dia bagi guide utk siapa2 saja yg nak beli rumah lelong. Untuk org yg seperti saya, mmg xpnh tau pun prosedur2 nk beli rumah lelong ni. Selalu tgk auction magazine je, byk umah2 yg dilelong dgn harga2 yg best2, tp xtau pun mcm mne kaedah nk membelinya.
Blog tuanbri.com  ni mmg banyak sgt info tentang cara-cara pembelian rumah samada yg lelong atau subsale (sekunder). Tips2 untuk nak lulus loan umah pun ada. Sure siapa yg nak beli umah menggigil2 nak pg kt blog dia kan?! Hahaha~... Recommended! Seriously.. Dia juga ada sediakan perkhidmatan utk menjadi agen pd sape2 yg jual hartanah, jd agen utk bidding time auction (umah lelong), dgn bayaran yg dikenakan juga berpatutan, katanya. Nak tahu lebih lanjut, bolehlah melawat blognya.
Ini antara soalan2 yg biasa ditanya..  Semoga bermanfaat ye!

SEBELUM BELI RUMAH LELONG

Macammana saya nak beli rumah lelong ?
Macammana menggunakan KWSP untuk beli rumah lelong
Deposit kalau kalah lelongan, m…

Chocolate Chip Cookies.. Nyumm~

Image
Assalamualaikum w.b.t..

Time2 hujan ni buat kita cepat lapar. Kdg2 nk ringkas, saya goreng keropok ke, cekodok ke kan... Tapi kalau ada brg2 cm kt resepi bwh ni, dtg plak time rajin tu kan, jadi jgk saya teruskan niat buat cookies ni. Tambah pulak anak2 duk sibuk tnya "mama nak buat apa tu?" .. Bila jwb nk buat cookies, seronok sakan diorg.. Tggu je kita siapkan cookies, dgn penuh xsabarnya setiap minit tnya bila nk siap.. Huhu~.. Mencabar sabar btul.. Apa yg penting, kne fokus btul2, jgn tersalah sukat sudah..

Choc chip cookies

1 cup butter, softened
1 cup white sugar
1 cup packed brown sugar
2 eggs
2 teaspoons vanilla extract
3 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
 2 teaspoons hot water
1/2 teaspoon salt
2 cups semisweet chocolate chips
1 cup chopped walnuts

Directions
Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
Cream together the butter, white sugar, and brown sugar until smooth. Beat in the eggs one at a time, then stir in the vanilla. Dissolve baking soda i…

Kalsium utk badan anda!

Image
Assalamualaikum w.b.t...
Kali ni saya nak share tentang sumber kalsium untuk badan kita.
Penting utk kita semua tahu yang kalsium bukan setakat ada pada susu saja, tapi pada sumber makanan lain pun ada. Contohnya daun kari dan beberapa lagi. Boleh tgk gmbr di bawah ni sbg panduan. Ibu2 mengandung lagilah kena ambil tahu. Semoga bermanfaat utk anda semua!




Authenticity

Image

Nutella, Nutella, Nutella! Part 3.

Image
 Ebook Mentor Jutawan dgn harga yg sangat berbaloi, padat dgn tips-tips hebat dari Jutawan2 terhebat! Dapatkan dgn kadar segera! Ilmu yg anda dapat lebih, lebih, lebih lagi berbaloi berbanding harganya.


Assalamualaikum w.b.t...

Memanipulasi Nutella dlm beberapa resepi, seronok sebenarnya. Ada kelainan dari kebiasaan. Lagipun syok jugak cuba2. Kalau sedap pd tuan punya lidah, ok lah. Tapi kalau rasa mcm pelik tu, xtaulah plak macam mana. Setakat ni utk anak2 saya sedap je pd mereka. Kalau ikut resepi betul2, dan dimulakan dgn Bismillah, Insya Allah, jadi.
Resepi kali ni pula, Nutella jd coklat cup.. Nak lagi best, hancurkan badam ke, ataupun apa2 jenis kacang yg anda suka, taburkan atas coklat cup ni.. Kalah ferrero... Giteww~

CHOCOLATE NUTELLA CUPS

YIELD: 12 Nutella chocolate cups

INGREDIENTS:
8 oz chocolate chips of your choice (I used bittersweet, but if you prefer sweeter you can use milk chocolate or semisweet chocolate)
1/2 cup Nutella

DIRECTIONS:
1. Line mini muffin pan with cup…

Nutella, Nutella, Nutella! Part 2.

Image
Assalamualaikum w.b.t..

Ini pula resepi butter cake tapi ada letak Nutella jgk.
Cara pun mudah, bahan2 pun senang nak cari. Sekarang ni berlambak kedai bakery mcm cendawan tumbuh lps hujan. Kalau bkn kt kedai bakery pun, kt 99 speedmart boleh dpt barang2 nak buat Nutella Swirl Butter Cake ni.
Selamat mencuba!

NUTELLA SWIRL BUTTER CAKE

INGREDIENTS:
150g unsalted butter
1 cup granulated sugar
3 large eggs
1 tablespoon vanilla extract
1 1/2 cups all purpose flour
1 teaspoon baking powder
1/2 cup milk (I used fat free)
1/8 tsp salt
4 tablespoons Nutella

DIRECTIONS:
Preheat oven to 325F. Grease 9 inch loaf pan.

Combine all ingredients except Nutella in a large mixing bowl and beat with an electric mixer for approximately 4 minutes until combined and smooth.

Pour mixture into the loaf pan. Drop the Nutella on top, placing the 4 tbsp in different places. Use knife and make figure eights until Nutella is swirled into batter. Place in the oven and bake for approximately 50-60 minutes until kn…

Nutella, Nutella, Nutella! Part 1.

Image
Assalamualaikum w.b.t...

Suka Nutella? Selalunya kita makan Nutella ni dgn roti je kan, tp sebab saya ni gemar sgt dgn coklat, rasa mcm nk ltk je Nutella tu dlm setiap desserts. Saya ada beberapa resepi yg berkaitan Nutella ni, saya dpt dari  Kirbiecravings.com.. Mudah difahami, cara2 pun simple je.. Kita kongsi sama2 ye!

Nutella lava cookies (adapted from Cookie Madness)
Yields 8 large cookies
Ingredients 3 tablespoons unsalted butter 1 cup chopped semisweet chocolate 1 large egg 1/3 cup granulated sugar 1/2 scant teaspoon  salt 1 teaspoon vanilla extract 1/2 cup flour 1/4 teaspoon baking powder 8 teaspoons Nutella 1/2 cup semisweet chocolate chips (optional)
Directions
1. Place butter and 1 cup of chopped chocolate in a small glass bowl and microwave for 1 minute. Whisk the melted chocolate. Heat for an additional 30 seconds and stir again. If chocolate is still not melted, heat a little bit more and stir until chocolate is completely melted. Then set aside to cool.
2. Beat the egg…

Permata-permata rahmat dari langit.

Image
Assalamualaikum w.b.t...

Seharian hujan tanpa henti,xtahu bagaimana keadaan mangsa2 banjir di sana tu. Bantuan makin banyak dikumpul untuk mereka yg sedang kesusahan, jalan darat pula makin mustahil utk digunakan. Baru saja td dapat berita sahabat melahirkan anak ke 3. Tahniah utk sahabat saya, selamat melahirkan, doakan sahabat saya dan keluarganya sihat2 shj, serta selamat dari musibah banjir.
Tak lupa juga sahabat yg seorang lg, juga melahirkan ank ke 2, lelaki. Dlm keadaan tengkujuh ni, harapnya semua berada dlm kesihatan yg baik dan selamat.

Didoakan semoga anda semua, dan yg sedang menghadapi musibah sentiasa berada dlm lindunganNya. Jaga kesihatan baik2 utk yg berpantang. Tabahkan hati, kuatkan semangat bagi yg ditimpa musibah.

Untuk siapa2 saja yg mahu menghulurkan bantuan boleh lakukannya di sini :
http://islamic-relief.org.my/donate/donate-now/
Bukan setakat bantuan utk mangsa banjir saja, derma kpd anak2 yatim dr pelbagai negara, donation dlm bentuk zakat, fidyah, dana am, b…

Nak Jadi JUTAWAN?!

Image
Berapa banyak wang yang anda boleh perolehi sekiranya anda ketahui rahsia kelapan-lapan jutawan ini?
+Dato\'92 Dr Fadzilah Kamsah, mentor kepada mentor! \ +Azizi Ali, Jurulatih jutawan \ +Chef Li (Dato' Dr Rusly), Jutawan Senyap \ +Dato\'92 Dr Azman Ching (Jutawan MLM) \ +Billi Lim, Jutawan Berani Gagal \ +Dato\'92 Hussamuddin, Pengasas Karangkraf \ +Abang Abu, Usahawan/Motivator/Jutawan\ +Irfan Khairi, Jutawan Internet
}


Assalamualaikum w.b.t..

Siapa tak nak jadi kaya, ini kan pula Jutawan! Ada matlamat, usaha dan fokus, Insya Allah berjaya. Tapi nak mulakan dari mana? Bagaimana? Bila? Modal? Sabar... Yang penting mesti ada pengetahuan untuk lakukan sesuatu. Jadi apa kata luangkan masa, baca.. Faham.. Ambil motivasi dari Jutawan-Jutawan yang sudah pun berjaya dalam bidang yang mereka ceburi. Iqra' lah.. Tidak rugi, Insya Allah.

Ia merupakan ebook dari Jutawan internet yg terkemuka, Irfan Khairi. Beliau mengumpulkan 8 orang Jutawan2 yg sudah berjaya dlm bidang yg me…

EMAS! Saya suka, saya suka!

Image
Assalamualaikum w.b.t..


Hari ni saya nak share tentang EMAS!
Haa.. Bukan barang kemas tu.. Saya sdri pun xberminat sgt nk pakai brg2 kemas.
Ini tentang emas dlm bentuk dinar, bentuk coin tu.. Hmm~, sblm berfikir2 psl hrga dia berapa, betul ke tipu ke apa yg saya tulis ni, bg saya chance utk explain dlu ye..

Saya tahu tentang dinar emas ni pun baru lagi, awal bulan ni.. Kalau org yg dh lme tau sure lg pandai dan lagi byk pengalaman tentang apa yg saya nk cerita kan ni.. Bg sesetengah golongan, mereka fikir ia agak lewat untuk saya tahu tentang pengetahuan ni.. Tp untuk kita menggali ilmu tiada istilah terlewatkn?

Saya buat carian tentang pajak emas awalnya, macam2 pages yg keluar, dan yg paling popular tentulah cerita terang ar-rahnu.. Pajak emas di ar-rahnu, bagaimana cara utk pajak emas di premis2 yg amalkan sistem ar-rahnu dan sbgnya la.. Akhir sekali saya terpaut betul dgn satu link ni... Dia explain mcm mne cara pajak emas di ar-rahnu, list2 premis dan bank yg amalkan sistem ar-ra…

Belum terlambat untuk bermula..

Image
Assalamualaikum w.b.t..

Terimakasih kerana sudi nak bertandang ke blog yg xseberapa ni..
Newbie katakan.. Nak mengarang berkajang2 tu buat masa ni mmg belumlah lagi.
Tapi setakat cerita ringkas tentang diri org biasa2 ni bolehlah..

Asalnya saya seorang yg bekerja di sebuah bank di Petaling Jaya.
Berhenti kerja sbb waktu tu xsanggup rasanya nk berulang alik dari tmpt
tinggal ke office. Mmg jauh.. Guna public transportation lagi.. Plus, sampai ofis je hati
dah xkeruan teringatkn ank. Pernah sampai satu tahap, menangis call husband sbb rindu kt ank.. Hoho~ Pegi keje awl pagi, balik plak time bulan dh timbul. Husband kje shift.
Hmmm... Xbole jd.. Husband pun bersuara time tu.. Kesiankan ank katanya.. Saya pun nekad berhenti kerja. Memikirkan penat travel, kos transportation lg (mmg ratus2 abis sebulan), babysitter bagai nk byr... Huh~.. Berkicap..

Bila dh resign, rasa lapang je dada.. Time tu xterasa pun nk fikir psl duit ( nk byr transport, baby sitter, blabla yg lain2 lagi)..Yg paling b…